Bouw & Wonen

Neonlichten

Toen neonlichten werden uitgevonden, waren zij een groot gemak. Ze gaven licht op uithangborden en werkten bovendien over een laboratoriumafstand. Dit maakte ze geschikt voor gebruik door koelapparatuur en medische instrumenten. Tegenwoordig bestaan ze meestal uit een gloeilamp, een buis met daaromheen verschillende buizen die het gas bevatten. Het gas moet eenmaal worden ingeschoten, zodat het zich met de bol vermengt. Het gas gaat naar een blaastheater waar het wordt samengeperst en uit de armatuur schiet. Wanneer de gloeilamp wordt ingedrukt, ontsnapt het gas door een stukje buis.

Het neongas geeft licht af wanneer het wordt aangeslagen. Het verschil tussen de aangeslagen toestand en de aangeslagen toestand staat bekend als het monochromatisch effect. Een duidelijker verklaring is dat de aangeslagen toestand vooral positieve ionen bevat, omdat de elektronen ervan in beweging zijn. Dit noemen we een omgeving die positief geladen is, omdat deze elektronen overgangen zijn die plaatsvinden wanneer een stof geladen is. In het geval van neonlicht stromen de aangeslagen elektronen naar deze positief geladen gebieden en worden dus aangeslagen. En het resultaat is licht.

Neonlampen zijn hier zeer succesvol in. Het beroemdste gebruik van neonbuizen voor uithangborden was inramiden. Een ander beroemd gebruik van neonlicht is te vinden in de vlam van een gasvlam zelf. Het zijn dezelfde buizen die in een gasvlam worden gebruikt. Zij zijn door bioscopen gebruikt voor reclame. Het gebruik van een toetsenbord om op een knop te drukken die een neonvlam doet oplichten, wordt het “drukknop”-licht genoemd. Deze lampen zijn gebruikt door ziekenhuizen, omdat ze worden geacht zeer betrouwbaar te zijn in vergelijking met andere vormen van verlichting, zoals gloeilampen en TL-verlichting.

Hoewel neonverlichting een zeer belangrijke zaak is in de wereld van vandaag, kan hetzelfde worden gezegd als het gaat om elektriciteit. We denken meestal aan gloeilampen als het om onze elektriciteit gaat. Hoewel er in sommige delen van het land een stroomstoring is geweest die over de hele wereld voor overlast heeft gezorgd, is er bij het publiek nu een sterke afkeer van gloeilampen. Wij hebben ons gewend tot energiebesparende apparaten zoals fluorescentielampen. Evenzo hebben onderzoekers technologie toegepast die ons in staat stelt een deel van de warmte-energie om te zetten in efficiëntere vormen van verlichting. Dit is te danken aan het feit dat bedrijven en mensen voortdurend op zoek zijn naar meer energie-efficiënte manieren om dingen te laten werken.

Wat de verlichting in huis betreft, ja, willen wij efficiëntere verlichting, want wij weten allemaal dat lampen aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit verbruiken. We hebben veel lampen in onze huizen die verschillende lichtsterktes afgeven. We hebben ook gloeilampen en armaturen, in elke kamer. Er zijn twee manieren, de ene is om elektriciteit te besparen, en de andere is om de kosteneffectieve en energiebesparende lampen te gebruiken.

Om elektriciteit te besparen, zijn elektrische gloeilampen en lampen waarschijnlijk de meest effectieve manier om elektriciteit te besparen. Deze lampen en lampjes zijn niet alleen gekleurd, maar ook – wit, geel, rood en blauw, hebben geen spanningsintervallen, maar verbruiken per watt veel meer elektriciteit dan gloeilampen. Gloeilampen zijn daarentegen veel efficiënter dan CFL-lampen omdat ze slechts ongeveer 10res elektriciteit per watt vergen tegenover.12 voor gloeilampen en veel minder energie verbruiken. CFL-lampen hebben ook een kleiner oppervlak dan gloeilampen, wat betekent dat ze het licht op veel geconcentreerdere plaatsen richten dan gloeilampen.

Een geweldig nieuw product op de verlichtingsmarkt is de CFL spaarlamp. De CFL spaarlamp bevat een fluorescerende lamp binnenin en een regelaar in de buitenmantel. Deze lamp gaat tot 10 keer langer mee dan andere gloeilampen, produceert minder warmte en is veel steviger dan een gewone gloeilamp.

Er zijn andere fluorescentielampen die energie-efficiënter zijn dan de CFL-lampen en die geen kwik bevatten. Deze andere fluorescentielampen worden T5 fluorescentielampen genoemd.